20 september: Filosofie is voor iedereen, altijd, overal

Vorig jaar verscheen er een interview met mij in het 25-jarige jubileumnummer van Filosofie Magazine. Dat was voor Pieter Vastbinder reden mij uit te nodigen voor een voordracht in de bibliotheek in Breda.

In die voordracht zal ik verdedigen dat filosofie een mentaliteit is. Het is niet iets verhevens voor intellectuelen die gewichtige discussies voeren over dikke boeken, maar een houding. Die houding wordt gekenmerkt door het vermogen om op het juiste moment vragen te stellen over de relevantie van begripsmatige onderscheidingen die in een concrete praktijk iets te betekenen hebben. Filosofie is daardoor ook heel lokaal en tijdelijk. Filosofie moet in praktijken ter plekke zijn, bijvoorbeeld tussen vuilnismannen die een nog mooie bureaustoel bij het grofvuil aantreffen, tussen verpleegkundigen die een twee├źnnegentigjarige verwarde vrouw op een operatie moeten voorbereiden omdat ze een nieuwe heup krijgt, of tussen bankiers die denken dat iets mag omdat het juridisch niet verboden is.

Ik zal het ook hebben over hoe je je filosofische mentaliteit kunt oefenen en hoe je het juiste moment kunt vinden voor het stellen van de juiste filosofische vraag.