10 oktober: Ja, dat zeg jij nou altijd

Een groep vrijwilligers werkzaam bij Sociom in Het Land van Cuijk heeft mij uitgenodigd om in de bibliotheek van Boxmeer een thema-avond te verzorgen over wat je elkaar te zeggen hebt als je ouder wordt.

We babbelen heel wat af. Maar toch verstaan we elkaar lang niet altijd. Of we praten niet echt over wat ons bezighoudt.

Hoe doe je dat, als je ouder wordt? Hoe blijf je met elkaar in gesprek? Hoe kun je elkaar blijven verstaan als ieder in zijn eigen tempo ouder wordt en met nieuwe gevoelens, nieuwe ervaringen, nieuwe vragen komt te zitten? Hoe accepteer je die veranderingen? Hoe kun je leren luisteren naar wat jouw partner nog nooit eerder zei? Hoe voorkom je misverstanden, verdriet, ruzie, conflict? Hoe vind je de weg terug naar wederzijds begrip als die veranderingen niet met elkaar in de pas lopen?

Over die vragen ga ik met de aanwezigen in gesprek, op een uitnodigende, stimulerende manier. Meepraten mag. Luisteren mag ook. Praten is een kunst, maar luisteren ook. Net als vragen stellen, aan anderen, aan je partner, maar zeker ook aan jezelf. Tijdens de avond of daarna. Want van een goed gesprek kun je de draad altijd weer oppakken. Ook daar zal ik het over hebben.