Over mij

Dit is de website van Jan Bransen, hoogleraar Filosofie van de gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

De afdeling communicatie van de universiteit maakte een filmpje over mij.

In het 25-jarige feestnummer van Filosofie Magazine staat een interview met mij.

Op deze site houd ik een blog bij waarin ik op allerlei manieren een pleidooi houd voor ons gezonde verstand. Dat doe ik in het spoor van mijn publieksboeken, waaronder Laat je niets wijsmaken. Over de macht van experts en de kracht van gezond verstand waarmee ik in 2014 de Socrates wisselbeker won voor het “meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende” filosofieboek. Je vindt hier ook de links naar de video-columns die in het multimediale tijdschrift iFilosofie zijn verschenen.

Bovendien creëer ik hier een podium voor een nevenactiviteit: mijn filosofisch theater. Ik houd voordrachten waarin ik als een kruising tussen een schoolmeester, een cabaretier en een filosoof op theatrale manier mijn publiek te denken geef. Het liefst denk ik dan hardop na en tegenwoordig laat ik daarbij vooral graag plaatjes zien. Filosofie is voor mij niet iets geleerds voor achter een bureau of voor in een bibliotheek. Filosofie is meer een houding dan een canon, meer iets van mensen die zich verbazen over de vanzelfsprekendheden die er in hun achteloze woordgebruik verstopt zit, dan iets van erudiete geleerden die hun bronnen kennen. 

Tenslotte kun je op deze site al mijn Engelstalige publicaties vinden over kwesties als autonomie, persoonlijke identiteit, zelfkennis, liefde en praktische rationaliteit. 

Lees hier hoe ik met persoonlijke gegevens omga: privacybeleid