Over mij

Dit is de website van Jan Bransen, hoogleraar Filosofie van de gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ik ben sinds 1 januari 2020 Academisch leider van het Radboud Teaching and Learning Centre.

In het 25-jarige feestnummer van Filosofie Magazine staat een interview met mij.

Op deze site houd ik twee blogs bij: een pleidooi voor gezond verstand en een pleidooi voor ander onderwijs. Het pleidooi voor gezond verstand bouwt verder op Laat je niets wijsmaken. Over de macht van experts en de kracht van gezond verstand, een boek waarmee ik in 2014 de Socrates wisselbeker won. (Engelse vertaling: Don’t Be Fooled. A Philosophy of Common Sense) Het pleidooi voor ander onderwijs bouwt verder op Gevormd of vervormd? Een pleidooi voor ander onderwijs dat in februari 2019 verscheen. Een Engelse vertaling is als Open Access Book gepubliceerd door de Radboud University Press en onder de titel Homo Educandus. Why Our School System is Broken and What We Can Do About It voor iedereen vrij beschikbaar.

Ik houd geregeld verwarringsvoordrachten. In die voordrachten probeer ik een kruising te realiseren tussen een schoolmeester, een cabaretier en een filosoof. Het liefst denk ik hardop na waarbij ik graag plaatjes laat zien. Filosofie is voor mij niet iets geleerds voor achter een bureau of voor in een bibliotheek. Filosofie is meer een houding dan een canon, meer iets van mensen die zich verbazen over de vanzelfsprekendheden die er in hun achteloze woordgebruik verstopt zitten, dan iets van erudiete geleerden die hun bronnen kennen.

Sinds ik over onderwijs schrijf, beland ik nog wel eens in een podcast. Voor wie graag luistert.

Tenslotte kun je op deze site mijn boeken en mijn wetenschappelijke publicaties vinden. Ik schrijf met name over kwesties als autonomie, persoonlijke identiteit, zelfkennis, liefde, praktische rationaliteit, gezond verstand, wetenschap en onderwijs.

Lees hier hoe ik met persoonlijke gegevens omga: privacybeleid