Over mij

Dit is de website van Jan Bransen, hoogleraar Filosofie van de gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ik ben sinds 1 januari 2020 Academisch leider van het Radboud Teaching and Learning Centre.

Om een beetje een idee te krijgen van wat het voor mij betekent om een filosoof te zijn, zou je het interview kunnen lezen dat in het 25-jarige feestnummer van Filosofie Magazine staat. En om een beetje een idee te krijgen van wat ik met ander onderwijs bedoel, zou je het interview kunnen lezen dat in januari 2024 in De Correspondent verscheen.

Op deze site publiceer ik blogs die voortbouwen op de thema’s van mijn vier ‘grote’ boeken voor een breder publiek: Word zelf filosoof, Laat je niets wijsmaken, Gevormd of vervormd? en En nu? In dit laatste boek verken ik een nieuw mensbeeld, aan de hand van elf mentaliteitsveranderingen die ik ons zie voltrekken. Ik zal in mijn blogs de komende tijd geregeld dit nieuwe, andere mensbeeld over het voetlicht brengen.

Daarnaast heeft mijn pleidooi voor ander onderwijs voorlopig nog niets aan urgentie verloren. Daarom zal ook dat pleidooi voorlopig nog wel bijzondere aandacht vragen, krijgen en verdienen.

Ik houd geregeld verwarringsvoordrachten. In die voordrachten probeer ik een kruising te realiseren tussen een schoolmeester, een cabaretier en een filosoof. Het liefst denk ik hardop na waarbij ik graag plaatjes laat zien. Filosofie is voor mij niet iets geleerds voor achter een bureau of voor in een bibliotheek. Filosofie is meer een houding dan een canon, meer iets van mensen die zich verbazen over de vanzelfsprekendheden die er in hun achteloze woordgebruik verstopt zitten, dan iets van erudiete geleerden die hun bronnen kennen.

Voor wie liever luistert dan leest, kun je hier ook de podcasts vinden waarin ik tegenwoordig nog wel eens verzeild raak.

Tenslotte kun je op deze site mijn boeken en mijn wetenschappelijke publicaties vinden. Ik schrijf met name over kwesties als autonomie, persoonlijke identiteit, zelfkennis, liefde, praktische rationaliteit, gezond verstand, wetenschap en onderwijs.

Lees hier hoe ik met persoonlijke gegevens omga: privacybeleid