21 april: Jezelf blijven – Hoe doe je dat?

De Nacht van de Filosofie speelt zich dit jaar in Nijmegen af, in De Lindenberg, georganiseerd door Radboud Reflects. Radboud Reflects organiseert al een tijdje allerlei filosofie-workshops onder de algemene noemer “Hoe doe je dat?” Ze vroegen mij om tijdens de Nacht van de Filosofie zo’n workshop te organiseren over “jezelf blijven“.

Ik suggereerde nog een alternative titel: “Contact met jezelf – Hoe doe je dat?”. Die titel leek mij wel zo aardig omdat ik al in 2003 mijn oratie de titel “Jezelf blijven” mee gaf en niet de indruk wil wekken dat ik nog alsmaar met dezelfde kwestie bezig ben.

Ik zal in de workshop een hoofdrol reserveren voor het thema van de Maand van de Filosofie 2017: rust. Jezelf blijven zal ik proberen te verkennen als een kwestie van weer opnieuw jezelf worden, nadat je een ervaring van zelfvervreemding meegemaakt hebt. En als je na die vervreemding weer contact met jezelf maakt, en dus weer opnieuw jezelf wordt, dan toont zich dat als een kwestie van rust, gemoedsrust!