28 maart 2024: Techniek – omwille van de educatieve ruimte

De Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs waarbij veel scholen uit voornamelijk Noord-Brabant aangesloten zijn, organiseert een ICTO-dag over het thema Het onderwijs in 2025: technologie als hulpmiddel om onderwijs anders te organiseren.

Zij hebben mij gevraagd om een keynote te verzorgen, waarin ik zal ingaan op de rol die techniek in het onderwijs zal kunnen spelen als we ons realiseren het in het onderwijs vooral gaat om het met elkaar een leven lang ontwikkelen en oefenen van ons oordeels- en handelingsvermogen. Daar hebben we een rijke educatieve leefomgeving voor nodig – rijk en educatief voor iedereen, jongeren even goed als ouderen.

Nu de digitale techniek niet meer weg te denken is, doemt de vraag op of de opmars van virtuele werkelijkheden en kunstmatige intelligenties onze leefomgeving rijker en educatiever maken of niet. Die vraag zal ik aan de orde stellen, waarbij ik zal benadrukken dat het serieus nemen van de vraag als een vraag belangrijker is dan het gretige verlangen naar een snel, simpel en duidelijk antwoord.