8 januari: Meer liefde, minder wetenschap

De Medische Faculteits Vereniging Nijmegen nodigt mij uit voor een voordracht op de Wetenschapsdag 2014. Ze willen graag horen hoe mijn pleidooi voor gezond verstand bij kan dragen aan innovaties in de gezondheidszorg. De innovatie die ik voorstel is een heel goedkope: gewoon een beetje meer liefde.

De gezondheidszorg in de Westerse wereld wordt gedomineerd door een enorme waardering voor kennis. Dit is goed te begrijpen geweest in een tijdperk waarin de opkomst van de moderne medische wetenschap voor een exponentiële groei van kennis zorgde. En omdat kennis macht is, hebben we een enorme verbetering weten te realiseren van de mate waarin wij ons leven in gezondheid kunnen leiden.  Echt een topprestatie!
Maar tegenwoordig weten we in hoofdlijnen echt wel genoeg om te beseffen dat we al die jaren een heel cruciale kracht in de zorg vergeten zijn te ontwikkelen: liefde. En sterker nog, kennis en macht hebben een negatief effect op de inzet van deze zachte kracht. Kennis vraagt immers om een objectieve houding, en macht zorgt voor ongelijkheid. Die twee zijn niet goed voor de liefde. En dus zijn ze niet goed voor de zorg, want goede zorg kan niet zonder liefde.
Er is een enorme mentaliteitsverandering nodig om dit te bewerkstelligen. Dat kan het best gerealiseerd worden door te beginnen bij de opleiding. Maak studenten duidelijk dat ze de eerste stap zetten in de wereld van de gezondheidszorg, en dat kennis daarin best leuk en aardig is, maar dat het vandaag de dag vooral gaat om het ontwikkelen van hun vermogen lief te hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *