Recensies van ‘Gevormd of vervormd?’

Er beginnen recensies te verschijnen van ‘Gevormd of vervormd?’, het boek waarin ik pleit voor ander onderwijs. Ik zal ze op deze pagina verzamelen. Ik zal ze heel kort typeren en als ik reden zie er inhoudelijk op te reageren, dan doe ik dat ook in deze blog.

Onno ter Haar op zijn eigen weblog: helder, goed afgewogen, fijn positief.

Jan Winters in Van Twaalf tot Achttien: zó positief en vleiend dat ik er stil van word.

Rikie van Blijswijk op de website van Nivoz: geëngageerd en persoonlijk.

Alderik Visser op zijn eigen weblog: rommelig en ietwat hautain.

Jan Tishauser in Didactief online: vooringenomen, tendentieus en ongeïnformeerd. (Ik schreef inmiddels een reactie in Didactief online.)

Karl van Heijster op De Leesclub van Alles: eerlijk, scherp, kort.

Wouter de Jong heeft alvast een recensie beloofd. Dat zal een kritische worden, verwacht ik, afgaand op “zijn vooringenomenheden“, die hij alvast op zijn blog gepubliceerd heeft. Dat vind ik een moedig experiment. Ik kijk dan ook met veel belangstelling naar deze recensie uit.

2 Reacties

 1. Dit heb ik nog niet eerder gezien! De slager die de keuring van zijn eigen vlees keurt :).

  Opvallend, dat de toon van de “typering” erg samenhangt met of de betreffende recensie positief is over het boek of niet.

  Ik vond het zelf een leuk en uitdagend boek om te lezen Jan, goed voer voor een goed gesprek. Ik vraag me alleen wel af of je hier nou verstandig aan doet. Ik denk, dat je het niet nodig hebt.

  Veel succes toegewenst.

  P.S. Ik hoor en lees veel positieve geluiden!

  1. Dank voor de reactie.
   Ik vind het wel leuk om alle recensies te verzamelen. Ik vind het niet leuk, en niet eerlijk, om alleen positieve recensies op te nemen. Maar vervolgens vind ik natuurlijk zelf wel iets van die recensies. Mijn typeringen zijn uitnodigend bedoeld. Als een lezer juist een kritische bespreking toch heel goed vindt, dan kan ik daar van leren. Juist omdat ze allemaal naast elkaar staan, kunnen lezers zich zelf een mening vormen. Ik verwacht dan (zoveel vertrouwen heb ik wel in mijn eigen oordeelsvermogen) dat lezers zich in mijn typeringen van de diverse boekbesprekingen kunnen vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *