12 april: Zelfkennis? Dat had je gedroomd!

Twee afdelingen van de studievereniging Spectrum uit Amsterdam – Future Planet Studies en Bèta-Gamma – organiseren jaarlijks het Interdisciplinair Congres Amsterdam. Dit jaar staat het congres in het teken van dromen. De organisatie heeft mij gevraagd iets te vertellen over de rol die dromen zouden kunnen spelen in het zicht krijgen op je eigen persoonlijke toekomst. Dat vind ik een mooie uitdaging.

Soms lopen mensen in hun leven vast. Waar ze mee bezig zijn, lukt niet meer. Een uitweg lijkt ondenkbaar, maar doorgaan op dezelfde voet kan ook niet meer. Ze zitten helemaal klem. Wat dan?

Dan kan dromen helpen. Dromen is een manier om zicht te krijgen op wie je bent, want dat is er aan de hand als je radicaal vastloopt: je weet niet meer, of nog niet, wie je bent.

Niet weten wie je bent, is van een heel andere orde dan niet weten wat de hoofdstad van Oekraïne is, niet weten van wie je een Valentijnskaart hebt gekregen of niet weten hoe de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zal verlopen.

Dromen helpt je zicht te krijgen op mogelijkheden die waargemaakt zouden kunnen worden. Maar niet iedere droom kan zomaar waargemaakt worden.

Hoe kun je waarheidsgetrouw over jezelf dromen?