18 november: De vraag doet haar werk

Samen met Marjan Slob en de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie organiseer ik op 18 november a.s. van 12 tot 16 uur een symposium in Utrecht over filosofisch onderzoek in netelige situaties.

We zijn blij dat René ten Bos en Daan Roovers toegezegd hebben om ook te spreken. Daardoor hebben we vier sprekers op het programma staan, die zich ieder zullen verdiepen in één van de domeinen waaraan de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie aandacht besteed: Journalistiek & Media (Daan Roovers), Beleid & Bestuur (Marjan Slob), Economie & Duurzaamheid (René ten Bos), en Onderwijs (Jan Bransen). Jelle de Boer zal als dagvoorzitter functioneren.

Ik zal het in mijn voordracht hebben over de vraag of de kwaliteit van onderwijs begrepen kan worden in termen van de mate waarin dat onderwijs voor leeropbrengsten zorgt. Dat klinkt op deze wijze heel abstract, maar ik zal met heel concrete voorbeelden komen en de vraag echt haar werk laten doen. Ik zal proberen te laten zien hoe belangrijk die vraag is. En die vraag zal het publiek vervolgens duidelijk maken dat het helemaal niet vanzelfsprekend is om te denken dat onderwijs goed is omdat het iets goeds oplevert. Waarom zou onderwijs eigenlijk gewaardeerd moeten worden als een middel tot een goed doel?