22 maart 2023: Virtuous ignorance

De Onderwijsdagen zijn een jaarlijks terugkerend onderwijsfestival in Nijmegen voor de docenten van het ROC, de HAN en de Radboud Universiteit. Onder de titel Vandaag opleiden voor morgen belicht het programma in 2023 de consequenties van de vele ontwikkelingen in de maatschappij voor (1) de studenten (zij zijn beginnende collega’s), (2) de docenten (zij zijn eeuwige studenten), (3) de onderwijspraktijk (wat zijn de trending topics) en (4) de samenleving als geheel (die, zo denken de organiserende onderwijsinstellingen, lost in transition is).

De docentenlounge van het Radboud TLC verbouwd tot talkshowstudio

Als Academisch leider van het Radboud Teaching and Learning Centre – die de initiatiefnemer van dit jaarlijkse festival is – heb ik mee mogen denken over het programma en de keynote sprekers mogen uitnodigen (maandag: Lisa Westerveld; dinsdag: Eva Beltman; donderdag: Linda Frietman). Gelukkig vonden mijn medeorganisatoren het een goed idee toen ik zo onbescheiden was om te zeggen dat ik zelf ook wel een keynote zou willen verzorgen.

Onder de titel “Virtuous Ignorance” zal ik op woensdag de loftrompet steken over de leraar die eeuwig student blijft, die zich blijft ontwikkelen en die, net als Socrates, een deugd weet te maken van het gegeven dat hij het ook niet weet.