6 maart 2024: Hoe konden we dat vergeten?

Bohn Stafleu van Loghum organiseren in De Reehorst in Ede een congres over Samenwerken met de mantelzorger.

Als zorgverlener liggen nu en in de toekomst steeds meer kansen in de samenwerking met het netwerk van de cliënt, dat vraagt wel een andere rol van jou. Wat heeft een mantelzorger nodig, maar ook wat heb jij als zorgverlener nodig voor een betere samenwerking? Hoe kom je op een goede manier met elkaar in gesprek? Wat kan je van een mantelzorger wel/niet vragen, en hoe kan hij/zij beter omgaan met de cliënt?

De organisatie heeft mij uitgenodigd om de dag met een keynote af te sluiten.

Ik zal het hebben over het belang van het verschil tussen meer kennis vergaren, meer ervaring opdoen en wijzer worden. Ook zal ik het hebben over het verschil tussen professionals, deskundigen, leken, medemensen, dwarsliggers, ambtenaren, hulpvragers, hulpbehoevenden en hulpverleners. En dan is er ook nog een verschil tussen zorgen en werken en tussen praten, luisteren, aandacht hebben, aanwezig zijn en vragen stellen.
Omgaan met al die verschillen is een hele uitdaging. Het is ook het hele werk. Dat doorhebben is het halve werk. De andere helft gaat over erkenning, over het maar moeilijk vol te houden onderscheid tussen werk dat betaald moet worden en werk dat verricht moet worden. En om dat laatste gaat het: het werk dat verricht moet worden.